יום שבת, 26 ביוני 2010

משיקים את הקיץ ואת הבלוג- 5 העקרונות הבסיסיים לתזונה בקיץ



לפני שבועיים כתבתי מאמר לעיתון מקומי באזור נתניה על התזונה הבריאה בקיץ
והיום, ביום הכי ארוך בשנה, (היום הזה שהיה בו חמסין רציני), כשהכנתי צהריים, נזכרתי במה שכתבתי.
כן, גם אני לא אוכל בד"כ בצורה מושלמת, והייתי צריך להיזכר איך התאוריה באמת קוראת במציאות.
לצד הדג שבישלתי, הכנתי סלט של צנוניות.
צנוניות כאלו שכשאתה נותן בהם ביס, יש תחושה קצת של שריפה, ואפילו מתחיל להזיע
כן, לא התבלבלתי- מתחיל להזיע!
בנוסף לצנוניות אכלתי גם קולרבי, ובסוף שמתי לב שברוטב של הדג היה גם חרדל (רוטב של סויה, חרדל ודבש), שכולם בעצם ירקות עם חריפות.
אחרי שסיימתי את המנה שלי, ואם אהיה כנה-הזעתי קצת, חשתי...
כן, ממש הקלה בחום!
אין לי דרך אחרת לתאר זאת- פשוט החום היה יותר נסבל (אין לנו בבית מזגן, ובאופן זמני גם אין מאורר)
אז מה הקשר ואיך זה עובד...?
(שימי לב לטיפ השלישי)








רובנו באופן טבעי משנים את התזונה שלנו במעבר בין העונות גם בלי לשים לב, לדוג'- מי לאחרונה ביום חמסין אכל צולנט באמצע הצהריים?
אך האם בדקת לאחרונה שהשינויים שעשית מתאימים באמת לגופך?

לפי הרפואה הסינית חשוב להתאים את התזונה לעונה, ואכן לכל עונה יש תזונה אחרת.
כאשר התזונה שלנו זהה למאפיינים של העונה, הגוף שלנו מרגיש יותר נוח, כאילו הוא נמצא בסביבה יותר מוכרת, וכך הוא מתאים את הטמפרטורה שלו לסביבה, מתחזק, נבנה ובעיקר מונע מחלות בעונה שאחרי (הסתיו והחורף).
מה הם מאפייני הקיץ חוץ מזה שחם יותראנחנו מבלים הרבה יותר בחוץ, יש יותר פעילות, הכל בהיר יותר, מואר יותר, התנועה הטבעית היא החוצה.
וזה בדיוק מה שקרה לי כשאכלתי את הצנוניות- הטעם החריף הוא מחמם ומוציא החוצה, הגוף שלי הגיב מידית לפעולה של הטעם וכך השווה את עצמו למזג האוויר בחוץ. כאשר "מזג האוויר" בגוף, ומזג האוויר בחוץ שווים- אני מרגיש בנוח, כמו דג ששוחה במים.

כמה טיפים לגבי תזונה בקיץ


מה לא- נכון, אמנם חם, אבל אין דבר שיותר הורס את מערכת העיכול כמו לשתות משקה קר עם האוכל או לקנח בגלידה קפואהזה כמו לשפוך דלי של מי קרח על הגז שמבשל לנו את האוכל. זה הוא מתכון בדוק לעייפות, מלאות ונפיחות אחרי האוכל, השמנה ועוד אלפי בעיות שמתחילות במערכת העיכול.
פתרון- שתי מעט כוס) מים בטמפ' החדר עם האוכל, ואת שאר המים לפחות חצי שעה אחרי. אכול קינוח קל, ואם את רוצה גלידה חכי שעה אחרי האוכל.
איך לאכול- אל תכבידי על הקיבה. בקיץ מתאימות ארוחות קלות יותר, וצורת הבישול העדיפה היא בישול קל וקצר (כמו הקפצה במחבת).
איך לתבל- הוסף לאוכל תיבול חריף, מר, אפילו קצת שורף. פפריקה, ג'נג'ר טרי, חזרת, פלפל שחור. התגובה הראשונית לתיבול הזה היא שחם לנו. זו היא בדיוק התגובה המתאימה לקיץ, הגוף מתחמם ואח”כ מוציא את החום מעצמו ומשווה טמפרטורות עם הסביבה, וזה בדיוק מה שקרה לי בניסוי שעשיתי  ביום הכי ארוך בשנה.
אבדן מינרלים- לא מספיק רק לשתות מים! עם הזיעה הגוף מנדף גם מלחים ומינרלים, חשוב לשמור על תזונה שתפצה על האובדן שלהם.
אוכל שיצנן לכם את הגוף- ולבסוף תזכרו שאוכל ומשקאות קרים מקררים רק לזמן קצר אך לאורך זמן פוגעים בגוף, כמו לשים פלסטר על שטף דם- מיד צריך עוד אחד. מזונות שיעזרו לכם לצנן את הגוף בצורה יותר טובה הם סלט נבטים, מלפפון, טופו, פירות-תפוח, מלון, לימון, תה מנטה וקמומיל (למרות שהתה הוא משקה חם, הצמחים עוזרים לקרר את הגוף).

אז שיהיה לכם בתיאבון, ושתעברו את החום של הקיץ בשלום.


צפריר נחמני Dip. Ac

    4 תגובות:

    1. תודה צפריר,

      מעניין מ א ו ד.

      שבוע טוב,

      ענתי

      השבמחק
    2. צפריר,
      שתמשיך לכתוב ככה.
      מעניין, מחדש כל פעם
      ומרענן (וצריך את הרעננות בקיץ הישראלי!)
      נשמע שאתה כמו דג במים.
      אני רץ לאכול איזו צנונית.
      ארי

      השבמחק
    3. תודה צף!

      יעזור לי מאוד לעבור את הקיץ בשלום!

      קרן צורף

      השבמחק
    4. הי צפריר,
      תודה על התזכורת.
      בדיוק התחלתי בשבועות האחרונים לשתות סודה קרה...
      נראה שאצטרך לוותר על התענוג.

      השבמחק